Dille & Camille: Green Friday, geen Black Friday

Dille & Camille: Green Friday, geen Black Friday

| Tijd: 5 minuten

Op 25 november 2022 is het weer zover: Black Friday. Een dag voor veel winkels en webshops om kortingen en acties aan te bieden. Het is voor hen een dag om flinke omzet te maken. Maar niet alle winkels doen dat. Dille & Camille sluit op deze dag juist alle winkels in Nederland, België en Duitsland, en ook haar webwinkel. Wat ze die dag wel doen? Vrijwilligerswerk in de natuur en anderen uitnodigen om dat ook te doen.

De uitverkoopdag Black Friday is overgewaaid uit Amerika, bestaat sinds de jaren dertig van de vorige eeuw en is daar altijd op de eerste dag na Thanksgiving. Veel winkels en webshops bieden op deze dag hoge kortingen en allerlei acties aan. Het gevolg is een piek in aankopen. Zo waren er in 2020 tijdens het eerste uur als tien keer zoveel online verkopen als op een normale winkeldag. Ook winkelend publiek komt in grote aantallen jaar naar de stadscentra. Zoveel zelfs dat tijdens het eerste coronajaar 2020 in Amsterdam en Rotterdam werd opgeroepen om niet meer naar de binnenstad te komen.

Uit de jaarlijkse peiling van onderzoeksbureau Motivaction is op te maken dat inmiddels drie op de tien Nederlanders verwachten tijdens Black Friday op koopjesjacht te gaan. In 2016 was dat nog geen 10%. Winkels als Bol.com, Amazon en Coolblue krijgen veel bezoekers. Wat opvalt in het rapport van Motivaction is dat het woord ‘consuminderen’ in de drie genoemde punten van kritiek (nog) niet voorkomt.

Is de consument dan nog niet bezig met ‘consuminderen’? Ja, er is wel degelijk een verschuiving gaande. Milieu Centraal laat in haar jaarrapportage weten dat “Impact in je kledingkast” en “Bewust bestellen” de nummer 1 en 2 berichten zijn, die qua likes het beste scoren in 2021. En dat haar bericht “Black Friday 0% kopen is 100% winst voor de aarde” op plek 3 stond van haar best scorende berichten op twitter dat jaar.

Naast consumenten die bewust kiezen voor consuminderen, zijn er ook merken die daartoe oproepen. Het outdoorbedrijf Patagonia is daar een voorbeeld van. De oprichter Yvon Chouinard spreekt in het kader van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, naast recycle en reuse, in één adem al jaren ook over refuse. Hij zegt daarover: ‘If you don’t need it, don’t buy it.”

Ook de Zweedse concurrent en marktleider in Scandinavië Haglöfs heeft aandacht voor het klimaat.  Haar duurzaamheidsrapport 2021 opent met de boodschap “With a growing business comes increased responsibility”. En dat blijkt nogal een uitdaging. Want in het jaar 2021 gingen meer mensen door corona de natuur in om mentaal en fysiek te genieten. Haglöfs behaalde hierdoor de hoogste winstgevendheid in haar bestaan en overtrof alle verwachtingen.

CEO Fredrik Ohlsson legt uit dat er hierdoor ook een ‘olifant in de kamer is’. Want ‘alle verwachtingen overtreffen’ betekent ook dat de voetafdruk van het bedrijf is toegenomen. Dat maakt het niet bepaald makkelijker om de in 2020 gelanceerde klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen: “in vergelijking tot 2020 de emissies van de productie en operatie in 2030 met 50% verminderen”. Haglöfs wil ook tijdens de rit alle emissies compenseren. Toch is het bedrijf niet van plan om iets te veranderen aan haar klimaatdoelstellingen.

Volgens Ohlsson zullen ze sneller en harder werken. Hij zegt dat het belangrijk is om te focussen op de hoogste impactgebieden, de toename van lage impact materialen en hernieuwbare energie, het werken met energie-efficiënte fabrieken en fabrieken ondersteunen met verbeteren. Dat kan onder meer bereikt worden door met concurrenten samen te werken omdat zij gebruik maken van dezelfde leveranciers. Tevens geeft Haglöfs het toenemende belang aan van alternatieve business modellen vinden, waardoor het bedrijf verder kan groeien, zonder altijd meer producten te hoeven produceren.

Merken die hun deuren sluiten op Black Friday

In het licht hiervan is het geen verrassing dat, net als Dille & Camille dat dit jaar doet, ook Haglöfs in 2021 haar deuren sloot op Black Friday voor het klimaat. En zij stonden daarin niet alleen. Ook het duurzame Zwitserse merk Oy voor yoga- en surfkleding sloot haar online winkel op Black Friday. Wie op op deze dag op hun website kwam, werd om een donatie voor het klimaat gevraagd. Zo transformeren merken zoals Haglöfs, Oy en Dille & Camille Black Friday in Green Friday.

Veel andere merken geven Green Friday ook betekenis, maar ze doen dat iets minder radicaal. Zij sluiten niet de deuren van hun winkels, maar nodigen wel om stil te staan bij het klimaat en om in dat licht iets voor de aarde te doen. Zo startte Ikea in oktober 2020 wereldwijd met haar campagne Green Friday om duizenden producten een tweede leven te geven om een groeiende afvalberg te voorkomen. Ikea zei daarover: “By this symbolic campaign, the company intends to show its commitment to becoming a circulair and climate-positive in all its operations in 2030.”

Ook in Nederland groeit de betekenis van Green Friday. Merken zoals ANWB, Intratuin en Decathlon nodigen op deze dag uit tot bomen planten en dat doen ze in samenwerking met Stichting Trees for All, initiatiefnemer in Nederland van Green Friday. Bij de start in 2020 deden al meer dan 50 partnerbedrijven mee en het was daarmee direct een succes.


In het jaar daarna werd het succes van het 2020 verpletterd dankzij de aanplant van 38.000 bomen door 366 bedrijven en duizenden consumenten. Daarmee lijkt Green Friday een groeiende en kansrijke beweging te zijn voor bewustwording en het tegengaan van overconsumptie op Black Friday. Over twee maanden, op vrijdag 25 november 2022, zullen we zien hoeveel bedrijven en consumenten zich hierbij hebben aangesloten.


Bronnen

NOS oproep niet meer naar binnenstad komen
https://nos.nl/artikel/2358331-black-friday-drukte-in-amsterdam-en-rotterdam-oproep-om-weg-te-blijven

Milieu Centraal
https://www.milieucentraal.nl/media/fshkq-4nk/jaarrapportage-kp-duurzaam-consumeren-2021-a.pdf

Motivaction
https://www.motivaction.nl/kennisplatform/nieuws-en-persberichten/black-friday-2021-consument-wil-terug-naar-de-fysieke-winkel

Verklaring CEO van Haglöfs
https://www.youtube.com/watch?v=D3ZYxUiecLE

Duurzaamheidsrapport 2021 Haglöfs
https://assets.ctfassets.net/t9bpktgclwc8/6dYgyd-QeXlfH7q7JDj132x/f8bc8ed2e5dc885e5b7a9ceaed-fd60e4/Haglo__fs_Sustainability2021_220708.pdf

Ikea
https://www.financebrokerage.com/ikea-will-start-green-friday-from-november/

Oy
https://www.en.flamingoslife.com/pages/black-friday-manifesto

Trees for All
https://treesforall.nl/green-friday-nu-al-een-succes/

Green Friday
https://greenfriday.nl/