Net een stapje verder gaan

Net een stapje verder gaan

| Leestijd: 1 minuut

Eén van de vier pijlers van de Rabobank is blije klanten. Elke medewerker geeft daar op zijn of haar eigen manier invulling aan, zo ook Petra van den Berg. Als mobiele adviseur gaat zij naar klanten toe, die niet naar de bank kunnen komen. Soms komt zij daarbij ook schrijnende situaties tegen, zoals het onderstaande verhaal dat ze met mij deelde. Een prachtig voorbeeld van hoe het anders kan.

Petra van den Berg: ”We zitten als Rabobank Rijk van Nijmegen onder andere in de alliantie: Veilig financieel ouder worden. Zo’n netwerk heb je echt nodig. Wij zijn een bank en kunnen niet alles voor mensen oplossen. Dan is het heel fijn dat je partijen kent waarmee je kan schakelen. Soms kunnen ze ook dingen van ons overnemen. Ik heb bijvoorbeeld een keer een mevrouw gehad waarvan haar kleindochter haar rekening had gebruikt. Dat was heel erg schrijnend. Ik ben er in eerste instantie naartoe gegaan om te kijken: ‘Wat is er aan de hand?’ Die mevrouw zat zonder geld en zonder eten, want haar rekening was leeg. Het geld was door haar kleindochter opgemaakt. Ze kon ook haar huis niet uit, want ze had een heupoperatie gehad.

Ik dacht bij mijzelf: ‘Ik moet nu iets gaan doen.’ Toen ben ik eerst teruggefietst naar de bank en heb ik ervoor gezorgd dat mevrouw geld had. Daarna vroeg ik haar: ‘Wat heb je nu nodig?’ Vervolgens maakte ik een boodschappenlijstje en toen ben ik naar de supermarkt gegaan om ervoor te zorgen dat mevrouw weer eten en drinken had. Natuurlijk zijn we als Rabobank geen zorginstelling, maar zo’n mevrouw moet geholpen worden. Ik weet ook wel dat het niet mijn werk is om voor klanten boodschappen te doen, maar die vrijheid heb ik wel om dat te doen als het echt nodig is.

Uiteraard moest er daarna wel iets georganiseerd worden. Verschillende instanties waren met haar bezig. Er kwam bijvoorbeeld thuiszorg bij deze mevrouw en ze ging naar de dagbesteding. Dan moet je wel organiseren dat er één iemand is die de kar gaat trekken en die het initiatief neemt om te kijken wat we voor deze mevrouw moeten regelen. Vanuit onze alliantie was ik bekend met Mentorschap Nederland en daar heb ik, met toestemming van mevrouw, contact mee opgenomen. Zij hebben er vervolgens voor gezorgd dat mevrouw een mentor en een bewindvoerder kreeg en dat ze verder kon.”