Bedrijfswinst Patagonia voor klimaatverandering

Bedrijfswinst Patagonia voor klimaatverandering

| Tijd: 5 minuten

Het lijkt misschien voor sommigen op het eerste oog een grap of een bevlieging, als ze horen dat een groot bedrijf voortaan de volledige bedrijfswinst van zo’n 100 miljoen euro per jaar gebruikt voor het tegengaan van klimaatverandering. Maar het is zeker geen grap of bevlieging. Yvon Chouinard, oprichter van Patagonia, is bloedserieus.

Patagonia, met een geschatte waarde van rond de 3 miljard euro en een duizelingwekkende winst van circa 100 miljoen euro per jaar, heeft namelijk besloten om haar jaarlijkse winst vanaf nu in te zetten voor klimaatverandering. Patagonia is door Yvon Chouinard daarom weggegeven aan een aantal fondsen en non-profitorganisaties. Zij kunnen de winst gebruiken voor projecten om klimaatverandering tegen te gaan, zo meldt The New York Times.

Is deze man gek geworden? Nee, de keuze van Yvon Chouinard om zijn bedrijf ‘weg te geven’ is allerminst een bevlieging. Chouinard is al meer dan vijfendertig jaar zeer begaan met de natuur en betrokken bij het herstellen daarvan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de belofte die Patagonia aan haar klanten doet: ‘We give back for every sale’. Patagonia gebruikt namelijk 1% van elke verkoop voor het behouden en herstellen van de natuur. Chouinard noemt het zelf “belasting betalen aan de aarde.”

Sinds 1985 doneerde Patagonia zo al ruim 87 miljoen euro in contacten en nature aan nationale en internationale groepen, zodat zij lokaal een verschil kunnen maken. En nu gaat de 83-jarige Chouinard nog een flinke stap verder door zijn bedrijf weg te geven. Hij zegt daar zelf over “We are going to give away the maximum amount of money to people who are actively working on saving the planet.” De aanleiding om anders te gaan ondernemen doet denken aan wijlen Ray Anderson. Deze Amerikaanse ondernemer is de oprichter van het beursgenoteerde bedrijf Interface Inc.

In de jaren negentig kreeg Anderson een publicatie onder ogen die je de voorloper van de Inconvenient Truth van Al Gore zou kunnen noemen. Met name het hoofdstuk over het verlies van biodiversiteit greep Anderson aan. Hij dacht na over klimaatverandering, de negatieve bijdrage van zijn bedrijf daaraan en de vervuiling die zijn bedrijf wereld teweegbracht. Het was voor Anderson dé reden om anders te gaan ondernemen. Inmiddels is Interface vandaag de dag een koploper in duurzaamheid. Het bedrijf heeft als missie: ‘Climate take back.”


Bewustwording van klimaatverandering en reflecteren op het aandeel dat je daarin hebt als bedrijf is ook voor Chouinard dé reden geweest om anders te gaan ondernemen: “As we began to witness the extend of global warming and ecological destruction, and our own contribution to it, Patagonia committed to using our company to change the way business was done.”

In lijn hiervan hanteert ondernemer Chouinard andere bedrijfsnormen dan gebruikelijk. Zijn bedrijf is een gecertificeerde B Corp organisatie en naast het weggeven van elke 1% aan verkoop, nodigt Patagonia kopers uit om hun aankopen te beperken. Chouinard: “You have heard of recycle and reuse. Stuff like that. You also have to consider refuse. Refuse to buy something. If you don’t need it, don’t buy it.” 

Chouinard wordt hierin gesteund door zijn gezin. Hij, zijn vrouw en twee kinderen kozen voor een andere route dan het bedrijf verkopen of naar de beurs brengen. Ze droegen hun eigenaarschap liever over naar een speciaal opgericht fonds en non-profitorganisatie. Deze zijn in het leven geroepen om alle bedrijfswinst in te zetten voor het tegengaan van klimaatverandering en het beschermen van niet-ontwikkelde stukken land op aarde.

Het fonds Patagonia Purpose Trust en de non-profitorganisatie Holdfast Collective moeten ook de onafhankelijkheid van Patagonia borgen. De Chouinards hebben overigens geen fiscaal voordeel van hun donatie en ze moeten juist hierdoor een slordige 16,5 miljoen euro aan belasting betalen.

Chouinard in een publieke brief

Chouinard ziet zijn eigendomsoverdracht als een volgende manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarin Patagonia haar aandeel kan nemen. In een publieke brief met de veelzeggende titel “Earth is now our only shareholder” zegt hij daarover:

“Instead of ‘going public’, you could say we’re ‘going purpose’ en “Instead of extracting value from nature and transforming it into wealth for investors, we’ll use the wealth Patagonia creates to protect the source of all wealth.”

Chouinard sluit zijn publieke brief af met de woorden: “Despite its immensity, the Earth’s resources are not infinite, and it’s clear we’ve exceeded its limits. But it’s also resilient. We can save our planet if we commit to it.”


Bronnen

The New York Times
https://www.nytimes.com/2022/09/14/climate/patagonia-climate-philanthropy-chouinard.html

NBC News
https://youtu.be/GlzdVVthPUY

Patagonia 
We give back for every sale
https://eu.patagonia.com/gb/en/one-percent-for-the-planet.html 

Publieke brief
https://eu.patagonia.com/gb/en/ownership/